Hollande: Francúzsko by uznalo dočasnú sýrsku vládu

27.08.2012 Celý región

Paríž 27. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyzval sýrsku opozíciu, aby sformovala dočasnú vládu. Francúzsko by podľa jeho slov takú vládu uznalo. Zároveň upozornil, že použitie chemických zbraní v Sýrii by ospravedlnilo prípadnú "priamu vojenskú intervenciu", informovali agentúry AP a DPA.

Hollande to povedal v príhovore na každoročnom stretnutí hlavy štátu s francúzskymi veľvyslancami. Zároveň v ňom vyzval arabských spojencov Francúzska, aby sýrskym povstalcom pomohli vládu sformovať.

Sýrska opozícia však zostáva rozdelená na množstvo frakcií a nie je možné predvídať, či by vôbec bola v dohľadnej dobe schopná spoločnú dočasnú vládu zostaviť. Kroky za týmto účelom ale podniká viacero skupín.

Hollande sa v prejave dotkol aj postoja Ruska a Číny k sýrskemu konfliktu. Ich zdržanlivosť podľa neho "oslabuje našu schopnosť vykonávať mandát, ktorý nám udeľuje Charta OSN".

Ďalej oznámil, že Francúzsko pracuje so svojimi "najbližšími partnermi" na návrhu Turecka na prípadné vytvorenie bezpečnostných zón v Sýrii.
 

Vyberte región